DESTILERIJA

O rakiji

rakija kraljica svih pića

Rakije spadaju u jaka alkoholna pića i proizvode se destilacijom prevrelog soka , masulja, komine grožđa ili drugog voća i sadrži najčešće 40%vol. alkohola. Osnovu svih jakih alkoholnih pića čini etanol ili etil alkohol. To je bezbojna i zapaljiva tečnost , ugodnog, opojnog mirisa i specifičnog alkoholnog ukusa, koji je oplemenjen ukusom voća od kog je proizvedena i koji joj daje tu posebnu ukusnu i mirisnu notu.

100% prirodno

VRSTE RAKIJA

Ukus i miris rakije, odnosno aroma, je karakteristična za svaku vrstu rakije, a zavisi od upotrebljenih sirovina. Rakijanakon procesa proizvodnje leži u specijalnim burićima kako bi dobila na posebnoj noti i poznatom kvalitetu. Rakija se može odležavati u drvenim ili staklenim, a u poslednje vreme i sudovima od inoxa. Drveni sudovi – burići se najčešće prave od hrasta (francuski, američki, a kod nas su najpoznatiji slavonski i homoljski hrast) ili od jasena kada se želi dobiti neobojena rakija.

Proizvodnja

SIROVINE

Za proizvodnju voćnih rakija se mogu koristiti gotovo sve vrste voća koje sadrže šećer (šljive, kajsije, dunje, breskve, višnje, maline, dunje, kruške itd.)
Za kvalitetnu voćnu rakiju koristi se zrelo, neoštećeno i dobro očuvano voće.
Proizvodnja rakije može da se upotpuni i drugim sirovinama, kao što su:grožđe, žitarice, šumski plodovi i ostali poljoprivredni proizvodi (npr. krompir)